FEDT NOK til økologiske malkekøer
Der dukker med jævne mellemrum foderskandaler op, hvor det viser sig at importerede fodermidler - som fx soja og raps - har været handlet som økologiske varer uden at være dyrket økologisk. Det medfører dels en risiko for indhold af GMO og pesticiderester og dels, at troværdigheden til de økologiske produkter falder med risiko for, at forbrugeren fravælger økologisk produkter.
Med en øget selvforsyningsgrad vil den økologiske mælkeproducent opnå en større sikkerhed i forhold til de produkter, der fodres med. med høje priser på importeret foder, vil der formentlig også være et økologisk incitament i at anvende mere hjemmeavlet foder. Interessen for at øge selvforsyningsgraden med bæredygtige og bærproducerede afgrøder hos danske økologiske mælkeproducenter er derfor stigende. Proteinafgrøder som hestebønner, lupiner og ærter kan - udover kløvergræs - bidrage væsentligt med højkvalitetsprotein til malkekøer. Imidlertid kan det betyde mangel på fedtsyrer i foderrationerne, da disse fodermidler har et lavet fedtindhold. Det betyder, at der er svært at opnå en høj selvforsyning, hvor importerede foderkilder som rapskage, sojabønner og sojakage helt kan udelades af rationen til højtydende malkekøer.
Der er derfor behov for at undersøge hvilke afgrøder, der kan dyrkes og anvendes som fedtsupplement til højtydende økologiske malkekøer i en situation, hvor selvforsyning med proteinrigt foder vægtes højt.